Gruno na 38 jaar terug in de2e klasse

Gruno presteerde het haast onmogelijke om na het kampioenschap van het vorige seizoen dit jaar wederom kampioen te worden en te promoveren naar de 2e klasse. Men moet terug gaan naar het seizoen 1980-1981, toen werd er door Gruno namelijk voor het laatst gespeeld in de 2e klasse.
De tussenliggende jaren speelde men afwisselend in de 4e en 3e klasse en zelfs een jaar in de 5e klasse. De aloude voetbalclub Gruno opgericht in 1920 in de wijk Kostverloren in Groningen en die dus volgend jaar haar 100-jarig bestaan zal vieren, beleefde afgelopen zondag het 15e kampioenschap in de historie. Sinds 6 september 1950 speelt Gruno op Sportpark West-End, wat ook een periode de naam droeg van Sportpark Vinkhuizen. Dus al weer zo’n 70 jaar. Volgens velen een schitterende naam Sportpark West-End.

Het kampioenschap werd niet behaald op West-End, maar op Sportpark Nyland in Leeuwarden, waar Gruno de laatste competitiewedstrijd speelde. Gruno stond gelijk met Drachten en moest aantreden tegen MKV ’29. Drachten speelde thuis tegen Nicator. Zowel Gruno als Drachten hadden ieder 47 punten na 23 wedstrijden. Het doelsaldo van Gruno was +5. De laatste wedstrijd zou dus alle kanten kunnen opgaan, daar zowel Drachten als Gruno tegen de twee laag geplaatste teams speelden. En op zo’n laatste speeldag weet je het maar nooit. En dat bleek ook, Drachten won thuis van Nicator met 5-0, en Gruno won uit van MKV ’29 met liefst 1-10.
Gruno eindigde dus gelijk met Drachten, maar het doelsaldo van Gruno was aanziendelijk beter.
De eindstand werd dus:
1 Gruno 24-50 84-52
2 Drachten 24-50 56-33
Al met al een prachtig resultaat van dit nog jonge vrienden team met over het geheel meest spelers die de jeugdopleiding bij Gruno hebben doorlopen. Ook een uitstekend resultaat van trainer Peter van de Mark en zijn mede begeleiders.