Nagekomen verslag Holwierde 3 – Gruno zat4

Holwierde 3 – Gruno zat 4. [2-0]

“You miss 100% of the shots you don’t take”

Gemiste kansen, dat is het thema van Gruno 4 zijn laatste excursie. Na dat wij, met wat kunst en vliegwerk ons in een aantal auto’s hebben gevouwen, gingen wij zaterdag op weg naar Holwierde, ver in het oosten van onze prachtige provincie. De rit zelf was al niet zonder drama; het oefenen van kluitjesvoetbal met auto’s zal door menig trainer en rij-instructeur afkeurend bejegend worden, maar wonderwel zonder kleerscheuren arriveerden wij in Holwierde. Om aldaar het veld te aanschouwen waarop wij onze kunsten zouden vertonen. Helaas kwamen we van een koude kermis thuis toen ons verteld werd dat niet het omgeploegde akker naast de kleedkamers, maar het gifgroene kunstgrasveld ons zou faciliteren.

Na kort deze tragische wending en een warming-up te hebben verwerkt kon de wedstrijd echt van start. Marthe moesten we deze keer helaas met een beenblessure thuis laten. De start van de wedstrijd was, zoals Gruno 4 dat betaamt, rommelig. Maar langzamerhand kregen ze meer grip op de wedstrijd en dit uitte zich rond de twintigste minuut tot een reuzenkans. Met een snel genomen vrije trap van Christian werd Sikke gevonden, die op zijn beurt een gat had gevonden in de defensie van Holwierde. Één op één met de keeper deed Sikke wat hij wel vaker doet als het puntje bij paaltje komt: hij faalde… tragisch. In de rest van de eerste helft was het Holwierde dat meer balbezit had, maar zich niet een weg door de strakke Groningse organisatie kon banen. En het was dan ook Gruno dat de gevaarlijke kansen kreeg, maar ontbrak het veelal aan de laatste pass of afronding. Zo kon Jesse een goede corner van Paul niet richting de goal koppen en was het Thomas niet weggelegd om na een snelle uitbraak het net te vinden.

En zo gingen we met een waarschijnlijk terechte 0-0 stand de rust in.

Na de rust ging het spel eigenlijk verder waar het in de eerste helft was gebleven. Holwierde bleef veel aan de bal en al breiend zoeken naar kansen en Gruno loerde op de snelle uitbraak. Lange tijd leek het tactische schaakspel zo in 0-0 te eindigen. Echter begonnen de krachten op het middenveld en in de verdediging van Gruno weg te sijpelen, dit uitte zich in de 75ste minuut met een goal van Holwierde. Een middenvelder was slim doorgelopen door een defensief gat in de Groningse verdediging en nam vervolgens de stift die zijn richting op kwam schitterend, ere wie ere toekomt, in één keer op de slof. Dit was natuurlijk een domper voor Gruno dat eigenlijk de hele wedstrijd niet echt in de problemen was gekomen. Na de 1-0, direct uit de aftrap, had Paul zijn zinnen gezet op de gelijkmaker en met gelijke hoeveelheden sierlijkheid en doorzettingsvermogen baande hij zich praktisch eigenhandig een weg door het middenveld van Holwierde om van rand zestien aan te leggen. Maar, zoals het thema van de dag liet kennen, mocht de bal er niet in en werd het een prooi voor de keeper. Niet veel later vond Jesse, na een cruijffiaanse pass vanuit het middenveld, Thomas. Diens inzet spatte vervolgens uiteen op de lat van het vijandelijke doel. Een volgende vlotte counter eindigde in een poging van Jesse, die helaas ook de keeper niet wist te passeren.

Vervolgens voltrok zich een aloude voetbalwet. Waar Gruno de laatste tien minuten het gevaarlijkste was geweest was het Holwierde dat de bal tegen de touwen kreeg. De slungelige

aanvaller die de hele wedstrijd behoorlijk ongevaarlijk was geweest, had in een soepele kapbeweging de halve defensie van Gruno het bos in gestuurd en rondde koelbloedig af. Het Groningse slotoffensief, waar er nog een handjevol kansen werden gecreëerd, mocht niet baten. Het lot zat ons helaas tegen en de nul bleef op het scorebord staan.

En zo eindigde ons avontuur in Holwierde. Hoewel Gruno nog steeds worstelt om de organisatie 90 minuten lang strak te houden en de verkregen kansen te verzilveren, zijn er ook positieve aanknopingspunten; zo had Gruno meer grote kansen gecreëerd dan de tegenstander en waren ze voor het grootste deel van de wedstrijd niet in de problemen gekomen. Het kan niet lang meer duren voordat het kwartje onze kant op valt….