Update omtrent de nieuwe maatregelen

Nieuwsupdate 9 seizoen 2020/’21 | Het coronavirus en de gevolgen voor het amateurvoetbal

de Tweede Kamer is in een meerderheid haar steun heeft uitgesproken voor een avondklok. Vanaf zaterdag 23 januari t/m 9 februari zal deze van kracht zijn van 21:00u tot 4:30u. De avondklok is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen van het kabinet om de verspreiding van (de Britse variant van) het coronavirus een halt toe te roepen. Van al deze maatregelen heeft de avondklok uiteraard het meest invloed op het amateurvoetbal. Niet alleen worden de mogelijkheden om te sporten hiermee nog meer beperkt, ook doet het wederom een groot beroep op de flexibiliteit van verenigingen om hun (trainings)aanbod hierop aan te passen.
In deze nieuwsupdate praten we je bij over de volgende onderwerpen:
Gevolgen invoering avondklok
Scenario’s competities
Alternatieve competities
Financiële ondersteuning
Gevolgen invoering avondklok
In tegenstelling tot de eerste berichten gaat de avondklok in vanaf 21:00u in plaats van 20:30u. Dit extra half uurtje biedt meer sporters de mogelijkheid om alsnog te kunnen sporten en op tijd weer thuis te zijn voor de avondklok ingaat. Wij zijn blij met dat half uur, maar begrijpen ook dat – met name voor de verenigingen die nog activiteiten organiseren voor senioren- en oudere jeugdteams – er een uitdagende puzzel ligt.
Desondanks blijft het van groot belang dat er zoveel mogelijk gevoetbald kan blijven worden. Zowel voor de clubs als voor de spelers. Bewegen is gezond en belangrijk, vooral in deze tijd. Voetballen in de buitenlucht blijft daarbij veilig en verantwoord.
Scenario’s competities
In de vorige nieuwsupdate gaven we al aan dat uiterlijk in de week van 9 februari een beslissing wordt genomen over de resterende scenario’s voor een eventuele herstart van de competities. Om één van deze scenario’s tot uitvoer te brengen zal er voor de senioren A-categorie uiterlijk in het weekend van 10 en 11 april gestart moeten worden. Voor de overige competities gelden er andere deadlines. In de week van 9 februari gaan we definitief bekijken of en welk scenario nog mogelijk is en welke deadlines hieraan gekoppeld zitten. Hierbij houden we ook rekening met de trainingsopbouw naar een eventuele herstart.
 Alternatieve competities
Mochten de maatregelen blijven aanhouden en blijken dat de huidige scenario’s niet meer haalbaar zijn, dan zal er worden besloten om de competities voor het seizoen 2020/’21 definitief niet meer te hervatten. Er vindt dan uiteraard ook geen promotie/degradatie plaats.
In plaats daarvan zullen we voor het veldvoetbal in de resterende maanden van dit seizoen op basis van inschrijving (regionale) competities of bekertoernooien organiseren voor alle categorieën, inclusief het standaardvoetbal. Op die manier kunnen teams dit seizoen alsnog op een competitieve manier wedstrijden tegen elkaar spelen. Deze competitievorm staat los van het reguliere competitieaanbod en er zal dan ook geen promotie/degradatie aan worden gekoppeld. Clubs die onderling al bezig zijn met de organisatie van eigen competities roepen we dan ook op aansluiting te zoeken bij het aanbod dat door de KNVB zal worden georganiseerd. Op die manier kunnen we voor zoveel mogelijk voetballers een passend aanbod organiseren.
Tot zover deze nieuwsupdate. De komende periode werken we verder aan de uitwerking van de (alternatieve) competitiescenario’s voor het amateurvoetbal.